• Michael Hofmeijer

Symptomen tar över orsaken

Tyvärr är vi människor skapta för att vara lata. Våra hjärnors främsta uppgift är att hålla oss vid liv och att eliminera eventuella faror som registreras, just här och nu. Vi har svårt att ta till oss eventuella framtida faror då de som finns just nu är det som vi i första hand behöver fokusera på för att överleva. Ett exempel är att vi förr i tiden kunde behöva springa från en björn som vi mötte i skogen, vi var tvungna att springa för att överleva. Men de farorna existerar inte längre. Dagens faror är mycket mindre akuta, men vi lyckas ändå hitta kortsiktiga och akuta lösningar på farorna som i längden gör faran ännu större. Varför? För att vi är lata! Vi är programmerade att ta bort ett problem som vi ser just nu utan att tänka på vad det kan ge för konsekvenser längre fram. Allt för att överleva. Detta betyder att om vi ska kunna hålla oss friska och välmående i den värld vi lever i idag så behöver vi träna oss själva i att kunna hitta orsaker till farorna snarare än att försöka eliminera symptomen dem skapar. Låt mig ge ett exempel. Ett exempel som kommer kunna låta extremt men som jag hoppas kommer öppna ditt sinne.

Tandhälsa. Vad gör vi idag för att hålla våra tänder friska? Vi borstar tänderna med tandborste och tandkräm. En del använder dessutom saker att peta mellan tänderna för att verkligen göra ordentligt rent. Inget konstigt. Eller?

Om vi tänker tillbaka på varför vi kan ha börjat behöva använda dessa saker för att hålla våra tänder friska så borde nånstans hamna i vad vi stoppar i munnen. Vad vi tuggar på. Det vi åt som jägare och samlare då vi levde "i det fria" var med största sannolikhet ren mat från naturen såsom kött, rötter, växter och kanske någon frukt om vi lyckades få tag på det. Alltså väldigt enkel mat som inte har har mixtrats med och jag tvivlar på att vi hade tandläkare på den tiden eller för den delen behövde det. Titta bara på de vilda djuren idag, inte har de problem med tandhälsan? Det hade varit svårt för dem att överleva utan bra tänder att kunna äta med.

Så hur kommer det sig att vi behöver de här lösningarna idag med tandborste och kräm? Vi äter inte som vi är skapta att äta. Väldigt stor del av den mat vi äter och som säljs i matbutikerna idag är processerad, pastöriserad, raffinerad osv. Den är mixtrad med vilket innebär att det inte är naturligt för oss äta den. Den som vi alla känner till är det raffinerade vita sockret.

Det som händer när vi äter socker och andra snabba kolhydrater är att det i våran mun utsöndras mjölksyra i salivet för att vi ska kunna bryta ner de snabba kolhydraterna och använda det i kroppen. Problemet här blir att mjölksyran inte är bra för våra tänder. Den fräter på vår emalj och kan orsaka karies (hål i tänderna). Ajdå, tänkte människan, det här måste vi ju fixa. Med en akut lösning. Man uppfinner tandborste och tandkräm och problemet är löst! Eller? Det man gjorde var att ta fram en kräm med flour i som lägger sig som ett skyddande lager på våra tänder och håller syraangreppet från mjölksyran borta. Men det är väl bra? Nja, det är här nästa problem kommer. Precis som flour lägger sig på våra tänder och stärker dem så kan flour fastna även i andra delar av kroppen vilket enligt studier har visat sig vara farligt. Det kan hämma hjärnans utveckling och funktion och vissa menar till och med att flour är ett enzymgift eller nervgift. Alltså hittade man en snabb lösning på problemet som man dessutom kunde tjäna mycket pengar på, men som i längden kan göra människor ännu sjukare. Istället för att ta bort den dåliga maten, som är orsaken till den dåliga tandhälsan, så uppfinner man alltså hur man kan eliminera symptomen och samtidigt tjäna mer pengar. Men problemet kvarstår och vi vet alla vilka dåliga effekter det vita sockret har på våran hälsa över lag. Faran har blivit större.

Detta är min personliga syn på det hela och min egen teori om hur väldigt mycket i samhället idag fungerar. Därför vill jag uppmana dig att vara kritisk! Lyssna i första hand på din egen kropp, inte på din läkare, matreklamen, regeringen eller vad det nu kan vara. Din kropp vet vad som är bäst för den och om du lyckas hitta vad just din kropp behöver och inte behöver för att må bra så kan ditt liv bli så mycket lättare. Sträva efter att framförallt äta så naturligt som möjligt och skippa allt som har gått igenom en fabrik 17 gånger innan det hamnar på din tallrik. I min säger det sig självt att den maten inte gör något gott för min kropp.

Lycka till på din resa mot en bättre hälsa!


Har du frågor eller vill ha hjälp att må bättre? Hör av dig till mig så hjälper jag dig!


14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Självförtroende vs självkänsla (och högkänslighet)

Halloj! Senaste veckan har jag vid flera tillfällen fått till mig dessa ord, självförtroende & självkänsla, men också hur de står i relation till att vara högkänslig. Vad betyder dem egentligen? Vad s

Nyfikenhet - från sommaren 2018

Sedan jag började gymnasiet ungefär så har jag alltid varit väldigt nyfiken och hela tiden varit intresserad av att lära mig nya saker. Jag är törstig på livet och vad det kan ge mig, och framförallt