• Michael Hofmeijer

Problem med trygghet


Jag har känslan av att vi #människor är konstruerade att #fokusera#problem. Saker som kan hindra oss på något sätt i vår strävan efter att få det vi vill ha. Det är som att vi "by default" hittar hindren, det som är negativt och jobbigt och förstorar upp det så att vi inte längre ser det som vi jobbar för. #Målet.


Tänk dig en löparbana med massa hinder och ett mål på slutet. Du ser målet och vet att det är dit du ska och dit du vill. Sen när du väl börjar springa så kommer du till första hindret. Du tar dig över det för att sedan komma till nästa, och nästa, och nästa. Till slut ser du bara hinder. De är för många. Du tappar målet, ser det inte längre. Du ser bara hinder. Du ger upp. Du bryter ihop.


Många av oss har inte ens ett mål att sträva efter från första början. Många av oss lever i en värld som är uppbyggd av katastrof. Det finns bara hinder. Inget annat. Men då blir det iaf enkelt att leva. Eller hur? Vi vet precis vad vi har framför oss. Alltid. Hinder och problem! Förutsägbarhet är nämligen något som vi alla värdesätter högt. För vem blir inte nervös eller rädd för saker som vi inte vet någonting om.


Vad innebär det då att vi är konstruerade, eller snarare #programmerade, att fokusera på problem. Mer konkret. Jo jag tror så här. Vi människor tycker ju som sagt om förutsägbarhet. Varför då? Jo för om vi vet vad som ska ske så känner vi oss trygga. Om vi vet vad vi har så känner vi oss #trygga. Och faktum är att allt som vi gör eller inte gör påverkar hur pass trygga vi känner oss. Men för att prova nya saker, för att utmana sig själv, för att våga och kunna se målet på andra sidan hindren, så behöver vi bli lite mer otrygga. Det krävs en ansträngning av oss. Det krävs att vi på något sätt agerar och gör något som kan vara nytt för oss och som vi kanske inte behärskar fullt ut, än. Och om vi ska göra något som vi inte behärskar, vad händer då? Vi blir rädda. Hur ska jag klara det här, jag har ju aldrig gjort det förut! Den otryggheten eller rädslan vill vi gärna undvika. Det är en #försvarsmekanism djupt rotad i oss alla, kvar sen grottiden, som i all välmening vill skydda oss mot saker som potentiellt skulle kunna skada oss. Tack! Eller?


Vi skyddar oss själva genom att aldrig göra saker som känns jobbiga. Vi lever kvar i den värld som vi vet fungerar och som vi känner så väl. Den där hinder och problem får oss att känna #meningsfullhet. För vi vet vad vi får. Vi vet vad vi har. Men är vi #lyckliga, är vi #glada? Nej, men vi är trygga.


Skit i #tryggheten säger jag! För vem har inte någon gång tänkt eller sagt: Jag skulle vilja vara gladare, lyckligare, piggare, känna en större menig med livet, skratta mera etc. Våga trotsa tryggheten! Våga vara #rädd, våga känna #otrygghet och #utmana dig själv. Den där försvarsmekanismen är så gammal så den är inte längre relevant i den värld vi lever i idag. Den behöver inte skydda oss längre. Så våga välja glädje, lycka, skratt och mening!


Trots programmeringen vi får med oss av att se problem och hinder så kan vi alla programmera om oss att se målet på andra sidan. Men det krävs action. Det krävs #handling och det krävs #vilja. Men tro mig, målet finns där. Hur långt borta målet än känns så finns det där. Go get it!

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Nyfikenhet - från sommaren 2018

Sedan jag började gymnasiet ungefär så har jag alltid varit väldigt nyfiken och hela tiden varit intresserad av att lära mig nya saker. Jag är törstig på livet och vad det kan ge mig, och framförallt