• Michael Hofmeijer

Min bästa investering - FiveFingers barfotaskor

#barfotaskor #kroppen #levnaturligt #bästainvestering #fivefingers


OBS! Det jag skriver här är min erfarenhet och övertygelse. Jag har inga som helst vetenskapliga belägg för det jag skriver men lägger till länkar med bra info och undersökningar.


Så, det första jag verkligen vill berätta om är min erfarenhet av de här skorna - FiveFingers. För det första är de enligt mig fruktansvärt coola. Jag gillar saker som är lite udda och de här är ju onekligen det. För det andra är de dem skönaste skorna jag har haft. Men viktigast av allt är att de här skorna har gjort underverk för min kropp.

Enda sedan jag var liten och spelade mycket fotboll har jag haft problem med både fötter och rygg. Jag har inte kunnat stå eller gå längre stunder utan få fruktansvärt ont eller bli väldigt trött i rygg och fötter. Jag ha haft flera olika inlägg i skorna samt provat olika typer av skor för att avlasta mina fötter och jag försökte under en period stärka ryggen med träning. Men ingenting har hjälpt. I flera år gick jag med dessa besvär utan att veta varför eller hur jag skulle göra för att bli av med dem. Men så hittade jag FiveFingers! YES! Mitt första par köpte jag nu för ett par år sedan och har efter det köpt ett par till. Mina fötter och min rygg känns starkare och smärtan jag hade tidigare är som bortblåst. En dag på stan eller en lång dag på jobbet som förut kunde göra att jag var tvungen att sitta still under kvällen för att fötterna gjorde så ont är nu inga problem. Jag använder idag alltid min FiveFingers eller går barfota. De kan nämligen med fördel användas till vardags trots att de är menade att vara träningsskor.

Det har varit, och är nog fortfarande, mycket diskussion kring om de här är bra eller dåliga för våra fötter. Det har gjorts undersökningar där man har jämfört det här skorna med andra barfotaskor och "vanliga" träningsskor där det har konstaterats att FiveFingers har högre risk att orsaka skador vid löpning än med "vanliga" skor. Värt att tillägga här är dock att allas fötter som under större delen av våra liv har burits upp av tjocka sulor med uppbyggnad inte fått använda alla sina muskler. I foten finns det nämligen massor med små muskler, senor och ligament som helt enkelt inte får utrymme att användas och stärkas om vi sätter på oss skor med uppbyggnad. För det som händer då och som är anledningen till att skorna är gjorda som de är, är att det avlastar fötterna på olika sätt. Alltså får de inte jobba som de naturligt sätt borde. Men om vi går mer barfota eller med barfotaskor så stärker vi musklerna och fötternas eget naturliga sätt att fungera. Faktum är ju också, vilket i allt detta blir väldigt ironiskt tycker jag, är att våra fötter har inbyggd avlastning. Trampdynor! Under häl, framfot och tår har vi trampdynor som fördelar tyngden av våran kropp. Varför finns de där om det inte är meningen att de ska användas och avlasta naturligt? Det har i alla fall jag inget svar på.

Vill även flika in en annan grej här - Zonterapi:


En bild säger mer än tusen ord heter det ju.

Det enda negativa med FiveFingers som jag ser det är att de efter mycket användande kan börja lukta väldigt illa, de kan upplevas svåra att ta på och det krävs en invänjningsperiod då man ska börja använda dem. Men vinsterna är ju så mycket större! Och, jag fick bort dålig lukt genom att lägga mina skor i vattenbad med bikarbonat. Angående invänjning så får man när man köper ett par FiveFingers en lapp med information om hur man bäst går till väga.


Delar två länkar nedan om barfotaskor:

https://www.marathon.se/traning/barfotalopning/myter-och-sanningar-om-barfotalopning

http://www.sydsvenskan.se/2014-05-20/debatten-om-barfotaskor-ar-onyanserad


Jag tror att det får bli allt för nu. Tack och hej!

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla