• Michael Hofmeijer

Krav, ett måste?

Mycket av det som fyller våran vardag kan ofta kännas kravfyllt. Jobbet, skolan, föräldrarollen, vänskapsrollen, relationsrollen o.s.v. Vi människor vill vara till lags och känna att vi gör någonting bra för andra och oss själva. Men oftast för andra. I alla fall är vi bra på att få allting att verka som att vi #måste göra saker, för att någon eller något utanför oss själva har bestämt det. Vi säger ofta "Jag måste först göra det här, sen..." eller "Jag kan inte jag måste...". Vi måste, eller?


När vi använder ordet måste sätter vi direkt krav på oss själva att utföra något vilket kan leda till att vi får presationsångest, känner stress och press. Eller bara mår dåligt över att vi var tvungna att åsidosätta något som vi kanske hellre hade gjort än det där måstet. Men vad skulle hända om vi tog bort ordet måste från våran ordlista. Delete måste. Ja då måste vi ju ta ett annat ord och klämma in istället, annars blir det ju konstigt. Vad sägs om: Behöver eller vill?


#Behöver är direkt kopplat till våra behov. Det är något som vi är i behov av att göra, vilket låter mycket bättre för våra öron än att säga att vi måste. Det ger en bättre känsla i kroppen och våran upplevelse av det vi har framför oss blir positivare.


#Vill säger direkt något om vad vi känner. Det är något vi känner att vi vill göra, positiv känsla. Jag tror att det är väldigt svårt om inte omöjligt att känna något negativt inför någonting vi vill. Ja det skulle vara om vi inte fick göra det vi ville för att vi måste göra någonting annat. Men just det vi tog ju bort måste! Eller hur?


Det som händer när vi byter ord är att vi #programmerar våran #hjärna med en ny positivare #inställning, som i sin tur skapar en positivare känsla och upplevelse. Men i och med att det blir något nytt för våran hjärna krävs det medveten upprepning för att det ska bli en vana. Och det kan till en början kännas som att den negativa känslan ligger kvar och är i vägen men med tiden och ju oftare vi praktiserar det här så kommer den gamla programmeringen av det negativa att gå över till det nya positiva och mer gynnsamma.


Målet med det här är på kort sikt att lära sig att programmera sig själv med nya positivare inställningar. På lång sikt är målet att bli en effektivare människa där vi kan skapa ett gynnsammare liv för oss själv i varje stor och liten händelse.


Tack för att du läser! Dela gärna med dig av dina tankar och funderingar.

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Nyfikenhet - från sommaren 2018

Sedan jag började gymnasiet ungefär så har jag alltid varit väldigt nyfiken och hela tiden varit intresserad av att lära mig nya saker. Jag är törstig på livet och vad det kan ge mig, och framförallt