• Michael Hofmeijer

Fett för livet

Du kanske har hört talas om essentiella fettsyror. Det man oftast pratar om då är fetterna omega-3 och omega-6.

Så varför vill jag prata om dem? Jo, eftersom båda fettsyrorna är essentiella innebär det att vi måste få i oss dem via kosten (kroppen kan inte producera dem själv) och idag äter vi alldeles för mycket omega-6. Våra kroppar är konstruerade för att ha en balans på 1:1 men tyvärr är det nästan omöjligt att uppnå det med den kost som vi äter idag även om vi tar kosttillskott av omega-3. Men för att vi ska må bra och våra kroppar ska fungera optimalt så bör vi ligga på en balans under 5:1, alltså fem delar omega-6 till en del omega-3. Men verkligheten ser inte ut så. Hos de allra flesta människor ligger balansen på ungefär 15:1 och uppåt vilket är en väldigt stor obalans. Varför är detta ohälsosamt? Jag ska förklara.


När våran kropp upptäcker att vi har något i oss som är skadligt så sätter den automatiskt igång en process att ta bort det skadliga. Det är det som kallas inflammation. Kroppen skapar en inflammation för att gå i försvar till det som skadar den. Det är här som omega-6 är aktiv. Man kan jämföra det med en skogsbrand som så snabbt som möjligt vill ta bort allt för att kroppen ska kunna bli hel och frisk igen. Det har nämligen visat sig att många växtarter gynnas av brand och får en längre livslängd. Men det förutsätter ju att något släcker elden. På samma sätt fungerar våran kropp, vi behöver en brandsläckare. You guessed it, omega-3!

Omega-3 är alltså kroppens brandsläckare som är absolut livsnödvändig för att kroppen ska kunna hålla sig frisk. För efter att en inflammation har uppstått, omega-6, och tagit bort det skadliga i kroppen så behöver inflammationen dämpas och tas bort, omega-3. Inflammationen har nämligen gjort sitt jobb så fort skadan är borta. Problemet blir att om vi inte har tillräckligt med omega-3 att släcka inflammationen så kommer kroppen att ständigt ha en vilande inflammation igång. Vad det sedan innebär är att kroppen tror att den är sjuk vilket skapar en rad olika hälsoproblem:


- Viktökning

- Hjärt- och kärlsjukdomar

- Migrän

- Depression och ångest

- Stelhet och smärta, typ artros

- Trötthet

- Dåligt immunförsvar


Listan kan göras lång men det är några av de saker som kan uppkomma på grund av en obalans i omega-6/3. Därför behöver vi få i oss ordentligt med omega-3 för att hålla oss friska och för att leva längre, precis som skogen!

Längre upp såg du en bild med andel omega-6 i olika livsmedel för att du lättare ska kunna undvika att få i dig för mycket. Men du vill ju såklart veta vad du SKA äta för att få i dig mer omega-3. Nedan följer en bild av de 10 bästa naturliga källorna.

Tyvärr är sanningen som sagt att det är väldigt svårt att komma ner i en bra balans endast via kosten, så det bästa du kan göra är att hitta ett bra kosttillskott! Ett tillskott som inte oxiderar i kroppen utan faktiskt tas upp och skapar en bättre balans. Så gör dig själv en tjänst och läs på för att hitta ett bra tillskott eller hör av dig till mig hjälper jag dig!


Tack för din tid, hade bäst! :)

42 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Självförtroende vs självkänsla (och högkänslighet)

Halloj! Senaste veckan har jag vid flera tillfällen fått till mig dessa ord, självförtroende & självkänsla, men också hur de står i relation till att vara högkänslig. Vad betyder dem egentligen? Vad s

Nyfikenhet - från sommaren 2018

Sedan jag började gymnasiet ungefär så har jag alltid varit väldigt nyfiken och hela tiden varit intresserad av att lära mig nya saker. Jag är törstig på livet och vad det kan ge mig, och framförallt